Nee, de begeleiding kan naast ambulant ook geboden worden op onze locatie in Amersfoort (Ruimtesonde 8). Hier kunnen kinderen, indien nodig, in een rustige, prikkelarme omgeving begeleiding ontvangen. Dit biedt de mogelijkheid om de begeleiding aan te passen aan de specifieke behoeften van het kind, zowel thuis, op school, op de BSO of als op locatie. Zo kunnen we de juiste zorg bieden, afhankelijk van de situatie en het comfort van het kind en de wensen vanuit de ouders/verzorgers.
Onze specialisatie zijn ASS & ADHD of kids met soortgelijke kenmerken en met een behoefte aan intensieve begeleiding. De begeleider biedt ondersteuning bij verschillende uitdagingen zoals depressie, schooluitval of het voorkomen van uithuisplaatsing. De begeleiding richt zich op het ontwikkelen van sociale vaardigheden, het herkennen van de eigen prikkelverwerking en het bevorderen van emotioneel welzijn. Daarnaast ondersteunen wij bij dagelijkse uitdagingen, met het opbouwen van zelfvertrouwen en creëren van een sociaal netwerk.
De begeleiding bij Dichtbij Ambulant kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Via PGB (Persoonsgebonden Budget) kunnen cliënten hun begeleiding zelf regelen, afgestemd op hun eigen behoeften. In de regio Amersfoort en omstreken wordt de begeleiding gefinancierd via MetMaya. Voor cliënten uit Nijkerk en omliggende gebieden wordt de begeleiding gefinancierd via JeugdFV (Foodvalley). Deze financieringsmogelijkheden zorgen voor flexibele en op maat gemaakte zorg.
De duur van de begeleiding is afhankelijk van de behoeften van het kind en het gestelde doelen. We streven naar langdurige ondersteuning, maar dit kan ook korter zijn. De begeleiding kan naast behandeling worden ingezet om er zorg voor te dragen dat het geleerde of geadviseerde vanuit de behandeling kan worden toegepast in de praktijk.
De hoeveelheid uur aan begeleiding dat per week ingezet wordt is afhankelijk van de zorgbehoefte en varieert over het algemeen van 4 t/m 16 uur per week.
In de eerste 6 weken van de begeleiding leren we jou goed kennen. Gedurende deze periode observeren we je gedrag, behoeften en wensen. Daarna stellen we samen de doelen vast, in overleg met jou, je ouders/verzorgers en de begeleider. Zo zorgen we ervoor dat de begeleiding volledig is afgestemd op jouw specifieke situatie en behoeften. Het doel is om samen concrete en haalbare doelen te formuleren die jouw ontwikkeling optimaal ondersteunen en de gewenste veranderingen realiseren.
De CSL-methodiek (Contactgericht Spelen en Leren) is een unieke aanpak gericht op de begeleiding van kinderen met autisme. Het richt zich op de eigenheid van elk kind en de relatie met mensen in hun leven. De methodiek benadrukt het belang van contact, waardoor kinderen zich veilig en gezien voelen, wat hen helpt om zich te ontwikkelen. Spel wordt ingezet als een middel om deze verbinding te maken, maar ook andere activiteiten zoals ontspannen samen zijn of gesprekken kunnen effectief zijn.
Ouders en verzorgers worden actief betrokken bij de begeleiding door middel van regelmatige communicatie en feedbacksessies. We zorgen ervoor dat zij op de hoogte blijven van de voortgang en betrekken hen bij evaluatiemomenten om samen de effectiviteit van de begeleiding te beoordelen. Daarnaast speelt ouderadvies een belangrijke rol in het proces, waarbij ouders en verzorgers praktische handvatten krijgen om de ondersteuning thuis voort te zetten. Deze actieve betrokkenheid zorgt voor een betere afstemming en versterkt de samenwerking tussen alle partijen.
Nee, wij hebben geen wachtlijst! Zodra de financiering geregeld is, kunnen we binnen een week starten met de begeleiding. Dit stelt ons in staat om snel in te spelen op de behoeften van het kind en direct ondersteuning te bieden. Wij begrijpen dat het belangrijk is om snel hulp te krijgen, vooral wanneer er urgente zorgen zijn. Door deze snelle opstart kunnen we tijdig ingrijpen en de benodigde begeleiding bieden. Zo zorgen wij ervoor dat jullie niet langer hoeven te wachten op de hulp dan nodig is.
We evalueren regelmatig de voortgang van de begeleiding en passen deze aan wanneer nodig om in te spelen op veranderingen in gedrag of behoeften. Bij gedragsverandering zetten we de begeleiding voort en kijken we naar de intensiteit die het beste past bij de situatie. Continuïteit in de begeleiding is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, zodat er een stabiel en veilig proces ontstaat. Door deze aanpassingen kunnen we blijven inspelen op de specifieke behoeften en zorgen we voor een effectieve en langdurige ondersteuning.
Dit hangt af van de hoeveelheid uren begeleiding die er gewenst zijn en hangt af van de doelen waaraan gewerkt gaat worden. Onze begeleiders hebben verschillende achtergronden en daarmee ook verschillende manieren van begeleiden. Het kan soms heel passend zijn om meerdere begeleiders te hebben die verschillende soorten activiteiten kunnen gaan ondernemen. Anderzijds kan het juist fijn zijn om één vast aanspreekpunt te hebben. Onze voorkeur gaat altijd uit naar een tweede begeleider zodat er bij ziekte of verlof altijd een persoon is die je al kent.
Wij zijn werkzaam in de regio Amersfoort en bieden onze diensten ook aan in omliggende gebieden, waaronder Barneveld, Ede, Maarn, Nijkerk, Soest en Zeist. Hierdoor kunnen we een breed scala aan gezinnen ondersteunen en zijn we gemakkelijk toegankelijk voor cliënten in deze regio's. Door de regionale spreiding kunnen we snel inspelen op de specifieke behoeften van de gezinnen en zorgen voor begeleiding op maat, dicht bij huis. Dit biedt de mogelijkheid om de zorg effectief te leveren en sneller een positieve impact te hebben.
De kosten voor uitjes met kinderen worden niet gedekt door de financiering; ouders en verzorgers zijn zelf verantwoordelijk voor deze uitgaven. Kosten voor materialen en producten die door meerdere kinderen gebruikt kunnen worden, zoals knutselspullen en kookingrediënten, worden wel door ons vergoed. Als een uitje essentieel is om de begeleidingsdoelen te behalen en ouders/verzorgers dit niet zelf kunnen bekostigen, zoeken we samen naar een oplossing. We streven ernaar om altijd een passende en haalbare oplossing te vinden.
Ja, wij bieden directe ondersteuning in crisissituaties en werken nauw samen met gezinnen om snel de juiste hulp te bieden. Het starten van begeleiding tijdens een crisis biedt kansen om snel in te grijpen en stabiliteit te creëren. We blijven ook betrokken na de spoedsituatie, zodat de cliënt en het gezin verder ondersteund worden in het herstelproces. Door deze voortdurende betrokkenheid zorgen we ervoor dat de begeleiding effectief blijft en dat de cliënt zich gesteund voelt, ook nadat de crisis voorbij is.